tekst en redactie

Smit Publicaties: 06 51 841 339 of info@smitpublicaties.nl

Bel mij 06 51 841 339

Hiswa te water 2016

1 september 2016

De zeilsport zit in de verdrukking. Het aantal zeilers op hoge leeftijd neemt toe. Jongeren blijven weg.

In 2015 lagen alle motorboten ten oosten van restaurant Loetje, dit jaar zijn ze opgerukt naar ook de westelijke zijde. Het aantal aanwezige zeilboten deze editie is weer minder. Zorgelijk.

Winner ontbreekt, want failliet verklaard. De bekende merken Hanse, Jeanneau. Beneteau, Dufour, Bavaria en X-yacht zijn er wel, maar zonder noemenswaardige vernieuwingen. Ze borduren voort op de ingeslagen weg.

Aan het eind van de zeilsteigers ligt een in het oogspringende boot, de HReko 1000. Opvallende rompvorm, lichtgewicht, zeer geringe diepgang en qua stroom bijna zelfvoorzienend. Mooi? Daar gaat het nog niet om. Innovatief? Jazeker!

De geïntegreerde bijboot valt direct op. Vast aan het schip, verlengt hij de waterlijn. Ergens voor anker kun je de roeirib gebruiken voor een bezoekje aan de wal.

Voorop zit een rail, waarover je de halshoek van je voorzeilen kunt bewegen van BB naar SB. Over beide boegen kun je 18 graden langer vlinderen.

Binnen heb je een zee aan ruimte en hetzelfde comfort als aan boord van traditionele zeiljachten. De 10 meter HReko biedt echter meer ruimte dan een gewone 33-voeter.

Onder de boot zitten twee kimkielen met vleugelprofiel om het schip op koers te houden. Bij weinig wind kun je het ingenomen drinkwater naar lij verplaatsen, bij veel wind naar loef. De HReko houdt het midden tussen een monohull en een trimaran.

Zeilt dit schip goed? Dat is nog een vraag. Eigenaar, uitvinder en ontwikkelaar Perkovics, een Kroaat die uitstekend Nederlands spreekt, heeft pas één keer met zijn boot gezeild van Medemblik naar Stavoren. Hij was niet ontevreden. Meer zeiltochten moeten uitwijzen wat de echte zeileigenschappen zijn. Op papier mankeert daar niks aan.

Prachtig om te zien hoe één man zijn ideeën in de praktijk brengt, helemaal voor eigen rekening en risico. Met onnoemelijk veel geduld, want hij is al 10 jaar bezig met dit project. Petje af! Zie: www.hreko.com.

Meer berichten

24 Uurs Zeilrace 2019: Mijlen en muggen

1 maart 2020

Voor de 20ste keer doet Theo Hin mee met de 24 Uurs Zeilrace. Een makkie zou je denken, maar iedere race is anders en iedere race kent zijn eigen...

Lees meer >>

Boot Düsseldorf 2018

29 januari 2018

Je kon  over de koppen lopen op Boot Düsseldorf 2018. Er waren zelfs lange wachtrijen voordat je een boot kon bezichtigen. De trappen naar hoger gelegen steigers hadden fabrikanten...

Lees meer >>

Afsluitdijk

30 augustus 2016

Vandaag reed ik over de Afsluitdijk, voor de ik weet niet hoeveelste keer. Een bijna rechte streep asfalt die het water splijt. Niks, leeg, mooi. Het was vier uur...

Lees meer >>

Fries theaterstuk

25 juli 2016

Of ik een theaterstuk wilde lezen, in het Fries. Volgens schrijver Wim Beckers duurt het stuk twee keer 50 minuten. Ja, dat wilde ik wel. Als Neerlandicus en romanverslinder...

Lees meer >>

Schrijven is zeezeilen

12 juli 2016

Teksten schrijven is voor mij af en toe ook zeezeilen. Je moet wel een onderwerp hebben, waarover je letters achter elkaar kunt zetten. Ergens in 2015 kwam het bericht...

Lees meer >>